Studiereis Reggio Emilia

Op 28, 29 en 30 oktober 2024 organiseert Pedagogiek 07 de jaarlijkse Nederlandse studiereis naar Reggio Emilia. 

Deze studiereis naar de bakermat van de Reggio approach is een inspirerende en leerzame reis voor iedereen die actief is in het werkveld rondom jonge kinderen: kunstenaars, beleidsmakers, directies, pedagogen, opleiders, onderzoekers en leerkrachten.

In Reggio Emilia wacht een meerdaags gevarieerd programma voor diepgaand onderzoek naar de inhoud, waarden en concepten van de Reggio Emilia benadering.

  • Presentaties van onderzoeksprojecten en documentatie gemaakt door leerkrachten, atelieristas en pedagogistas, die werkzaam zijn in de kinderdagverblijven en kleuterscholen van Reggio Emilia. Tijdens de studiereis worden de Italiaanse presentaties naar het Nederlands vertaald.
  • Deelnemen aan ateliers voor een eerste verkenning van de 100 talen.
  • Bezoeken aan de gemeentelijke kinderdagverblijven en kleuterscholen van Reggio Emilia.
  • Bezichtigen van tentoonstellingen en ruimtes van het Internationale Loris Malaguzzi Centrum.
  • Bezoek aan het Creative Recycle centrum REMIDA.

De bijeenkomsten vinden plaats in het Internationale Loris Malaguzzi centrum: een prachtig verbouwde Parmezaanse kaasfabriek.  Daar zijn naast diverse bijeenkomstruimtes tentoonstellingen en ateliers te bezoeken. Bovendien is er de winkel met boeken uit de Reggio bibliotheek en Reggio materialen en het café restaurant Il Pause. Voor de deelnemers van de studiereis verzorgen zij koffie/thee en warme lunches.

De Nederlandse studiereis naar Reggio Emilia is onder leiding van Margot Meeuwig in samenwerking met Nimca Zandvliet. Margot Meeuwig is medeoprichter van Pedagogiek 07 (1995). Zij houdt zich sindsdien bezig met de vraag: wat zijn en hoe maak je goede pedagogische voorzieningen voor jonge kinderen? Pedagogiek 07 is Point of Reference van Reggio Emilia, ontwikkelaar van Sporen, voluit Stichting Pedagogiek Ontwikkeling Reggio Emilia Nederland (pedagogiek voor jonge kinderen 0 tot 7 jaar) en oprichter van de Sporen voorbeeldschool Perron 07. 

Ter voorbereiding op de Studiereis organiseren we op 5 oktober 2024 een bijeenkomst in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst willen we ingaan op de geschiedenis en uitgangspunten van de Reggio approach en toelichting geven op het programma. We geven ruimte voor vragen die het programma van de studiereis meer op maat zullen maken. En we verduidelijken de relatie van Pedagogiek 07 en Perron 07 met Reggio Children. 

Na de studiereis is de terugkomdag op Perron 07 (het Sporen van Reggio schooltje): gezamenlijk terugkijken op de reis om het geleerde en misschien al in de praktijk gebrachte te delen. En geven we een uitgebreide rondleiding door Perron, waar binnen de Nederlandse context een kinderopvang alternatief is ontwikkeld.

Programma studiereis

5 oktober 2024 Voorbereidingsbijeenkomst in Den Haag
28, 29 en 30 oktober 2024 Lezingen, bijeenkomsten en bezoeken in Reggio Emilia
23 november 2024 Terugkomdag en rondleiding op Perron 07

Kosten

De kosten van de gehele studiereis – exclusief verblijf en vervoer – zijn € 950,–

Schrijf in of stel je vraag

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Meerkeuze